Je wilt een website laten maken, maar je hebt geen idee hoeveel dat ongeveer zal kosten? Dan heb ik goed nieuws, want het kost hoe veel je er zelf aan wil/kan geven. We sommen even alle vaste en vrijwillige kosten voor je op.
Onder deze kosten kun je niet onderuit. Je moet ze neertellen of je website geraakt nooit online.
Elke website heeft een domeinnaam. Het adres van de website zeg maar. Ze eindigen op .com, .be of .whatever. De prijs van een domeinnaam is meestal niet zo duur. Reken op iets van een 10 tot 30 euro per jaar. Die prijzen variëren afhankelijk van bij welke registrar je het koopt en welke domeinextensie je neemt.
Waar hangt de prijs van een domeinnaam vanaf?
Web hosting kosten
Met webhosting huur je een ruimte om een website op het internet te huisvesten. Alle inhoud van je website de HTML, de CSS, de afbeeldingen… moeten op een server worden geplaatst om online te kunnen worden bekeken.
Bekijk het zo: je domeinnaam is je adres, de webhosting je appartement waar alles instaat.
Wat kost dat?
Dat kan gaan van 5 euro per maand tot 50 euro per maand. Er is ook dedicated webhosting, maar daar tel je al snel honderden euro’s per maand voor en is vooral bedoeld voor websites die veel rekenkracht nodig hebben.
Meeste websites worden tegenwoordig met een website builder gemaakt. Denk aan Squarespace, Webflow of Wix. Daar betaal je ook iets voor. Dat kan gaan van 5 euro per maand voor de goedkoopste pakketten tot 50 euro per maand voor de duurdere. Voordeel is dat de meeste van de websitebuilders ook de hosting voor hun rekening nemen. Dat zit dan netjes ingerekend in de prijs.
Valabele tactiek!
De website builders bieden tal van templates aan waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Je bespaart dan inderdaad een heleboel centen, maar je zult er zelf veel tijd in steken. Is dat de trade-off waard?
Maak je zeker geen illusies: de kwaliteit van je website zal eronder lijden. Webdesigners en webdevelopers kennen hun vak. In webdevelopment zijn best practices niet te onderschatten want ze hebben direct impact op de snelheid van je website.
Als je het niet zelf wilt doent dan steun je best op de expertise van een webdesigner of webdeveloper. Zij luisteren dan aandachtig naar wat je wil en flansen dan zo goed als ze kunnen een website in elkaar.
De prijzen variëren hier enorm. Logisch ook, je hebt getalenteerde en ervaren webdesigners die meer kunnen vragen dan een pas startende webdeveloper. Wees dus niet te verlegen en bel of mail eens rond. Elke webdesigner geeft je graag wat meer info over zijn prijzen.
Je hebt geld te over? Of je gelooft zo hard in je project dat alleen het beste goed genoeg is? Dat moet je kiezen voor een webdesignbureau. Hier heb je een team van professionals met elk hun specialiteit. Alles het een gezonde agency is dan bestaat een team uit een webdesigners, webdeveloper, copywriter, seo-marketeer en met wat geluk zelfs een creative director of brand specialist.
Kans op kwaliteit is hoger, maar niet altijd verzekerd. Kijk dus zeker eens naar het portfolio van het bedrijf en check of je hun vorige projecten wel ok vindt.